Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Σαπέν: Το ΔΝΤ ζητά στήριξη των μέτρων μετά το 2019 και από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα - Διαψεύδει το Ταμείο...!!!


Την απαίτηση του ΔΝΤ να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα, σχετικά με τα μέτρα και το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα αφορά την περίοδο μετά το 2019 

αποκάλυψε σήμερα στην νέντευξη Τύπου μετά την λήξη τoυ ECOFIΝ o υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ενώ μέσω του εκπροσώπου του το Ταμείο δήλωσε ότι ''δεν έχουν ζητηθεί τέτοιου είδους διαβεβαιώσεις από την αντιπολίτευση''.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξη ''Αυτό που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ είναι ότι ζητά από την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης''.

Μάλιστα, ο Μισέλ Σαπέν άφησε αιχμή γιαυτή την ''απαίτηση'' του Ταμείου λέγοντας : ''Πρέπει να είμαστε λογικοί από πολιτικής απόψεως'', συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί καν να φανταστεί την περίπτωση να ζητούσε κάποιος το ίδιο από τη Γαλλία.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Γάλλος υπουργός κάλεσε το ΔΝΤ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις μπορούν να κοστίσουν πολύ στην Ελλάδα.
Όπως τόνισε, εξάλλου, ο Μισέλ Σαπέν ''δεν θεώρησε ποτέ απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που έγινε από άλλους για λόγους τεχνογνωσίας και αξιοπιστίας''.
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, επίσης, σε άλλο σημείο της συνέντευξης χαρακτήρισε «εμμονή» του ΔΝΤ τα εργασιακά, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, συμπληρώνοντας ότι ''Το ίδιο συμβαίνει και με τις απαιτήσεις για το δημοσιονομικό σύστημα και κυρίως τις συντάξεις''.
Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση μαζί με το ΔΝΤ.
Ερωτηθείς, επίσης, σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ, ο κ. Σαπέν απάντησε πως προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να διασφαλιστούν η ανάκαμψη και οι επενδύσεις. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2018 και το χρέος. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «μη σοβαρό» το αίτημα για διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μία δεκαετία.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με Έλληνα εκπρόσωπο, τονίζεται ότι ''η ελληνική πλευρά δεν μπορεί προσώρας να συμφωνήσει με το κείμενο που αναφέρεται στις αξίες της Ε.Ε. και την αλληλεγγύη των κρατών-μελών, τη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσει τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου''.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ''Καθημερινή'', σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, η Αθήνα έχει εκφράσει την απειλή να ''μην υπογράψει το επετειακό κείμενο της Συνόδου της Ρώμης'', η οποία εμπεριέχει τα επόμενα βήματα της ''Ευρώπης των 27''. 

Διαψεύδει το Ταμείο 

Την ίδια στιγμή, λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης δήλωσης του Γάλλου ΥΠΟΙΚ, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Bloomberg διέψευσε ότι το Ταμείο έχει ζητήσει κάτι τέτοιο από την Ελληνική πλευρά, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω. 
Όπως δήλωσε συγκεκριμένα ''δεν έχουμε ζητήσει κανενός είδους εγγυήσεις από την αντιπολίτευση''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου