Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Ένα σενάριο από το μέλλον: Τα μέτρα ψηφίζονται αλλά δεν εφαρμόζονται… !!!

Mε την τεχνική συμφωνία σχεδόν κλεισμένη, με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία έτοιμη να ψηφίσει τα μέτρα των 3,6 δις ευρώ και με μια ανοιχτή πλέον συμμαχία Βρυξελλών και Αθήνας, 

η ελληνική κυβέρνηση πετά τον γάντι στον Σόιμπλε και το ΔΝΤ και ζητά άμεσο ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
‘Η άλλως, κάνει ρελάνς στον γερμανό υπουργό Οικονομικών… υιοθετώντας το αίτημά του για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και προειδοποιώντας ότι εάν το Ταμείο αποχωρήσει τότε δεν υφίσταται και το πακέτο των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Τζανακόπουλος: Χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχουν μέτρα
Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα δεν έχει νόημα και η εφαρμογή των μέτρων, σηματοδοτεί αυτή ακριβώς την τακτική της κυβέρνησης – μια τακτική, που στοχεύει στον προσδιορισμό, εδώ και τώρα, των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και την ανάσχεση οποιασδήοποτε απόπειρας για νέες καθυστερήσεις.
Ταυτόχρονα όμως κρύβει κι ένα… σενάριο από το μέλλον, το οποίο λέει ότι μια ενδεχόμενη αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα μπορεί αυτομάτως να συνεπάγεται και επανεξέταση των δημοσιονομικών στόχων και μέτρων μετά το 2018.

«Αν το ΔΝΤ δεν πάρει αυτό που θέλει και δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα δεν έχει κανένα νόημα να εφαρμόσουμε τα μέτρα, τα οποία ζητούσε το ΔΝΤ για να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Διότι ξέρετε κανένας άλλος από την Ευρώπη δεν ζητάει αυτά τα μέτρα», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χθες το βράδυ σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ προεκτείνοντας ουσιαστικά το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι εάν δεν συμφωνηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν θα εφαρμοστούν και τα μέτρα των νέων δημοσιονομικών περικοπών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, έσπευσε να τονίσει ότι το εν λόγω μήνυμα Τσίπρα δεν αποτελεί «επικοινωνιακό πυροτέχνημα», θέτοντας την εξής επιχειρηματολογία: «Εφόσον αυτός που ζητά τα μέτρα είναι το ΔΝΤ και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή ο ESM, εφόσον το ΔΝΤ δεν θελήσει να συμμετέχει, τότε δεν υπάρχει και κανένα απολύτως πολιτικό ή οικονομικό νόημα να εφαρμοστούν τα μέτρα».
Το σενάριο της αποχώρησης του Ταμείου
Οι δηλώσεις Τζανακόπουλου αποκαλύπτουν, στην πράξη, κι ένα ενδεχόμενο που συζητείται έντονα πλέον όχι μόνον στο ελληνικό κυβερνητικό επιτελείο αλλά και σε ευρωπαϊκούς κοινοτικούς κύκλους: Είναι το σενάριο που θέλει το ΔΝΤ να παραμένει – είτε ως «τεχνικός σύμβουλος», είτε με μια συμβολική χρηματοδότηση – στην Ελλάδα έως το 2018 και το τέλος του προγράμματος και εν συνεχεία να αποχωρεί οριστικά από την Ευρώπη μέσω της εξαγοράς των δανείων του από τον ESM.
Σε αυτή την περίπτωση, και υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, η χώρα τελεί σε τροχιά ανάκαμψης και ανακτά πρόσβαση στις αγορές, αρκετοί είναι οι παράγοντες – και όχι μόνον στην Αθήνα – που θεωρούν πιθανή μια επαναδιαπραγμάτευση των μεταμνημονιακών στόχων, δεσμεύσεων και μέτρων.
«Κανένα από τα μέτρα που συμφωνούνται τώρα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν από το 2019», σημειώνει χαρακτηριστικά επ’ αυτού κυβερνητική πηγή. «Και κανείς δεν μπορεί να αξιώσει την αμετάκλητη εφαρμογή τους εάν τότε αποδειχθούν μη αναγκαία. Πόσο μάλλον εάν λείπει από το κάδρο το ΔΝΤ. Το οποίο είναι και ο μοναδικός από τους θεσμούς που σήμερα διαπιστώνει, και επιβάλλει, την αναγκαιότητά τους…»

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου