Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Αξιολόγηση: Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις - Εκκρεμότητα με τις συντάξεις ...!!!

Νομικά δεσμευτική η συμφωνία για το χρέος

Στην τελική ευθεία μπήκαν οι διαπραγματεύσεις στο Hilton μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν αύριο. Ωστόσο, παραμένει η εκκρεμότητα με την προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ ζητάει νομικά δεσμευτικό κείμενο για το χρέος. Στο εσωτερικό μέτωπο, η τροπολογία για το λαθρεμπόριο πυροδότησε την ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Συντάξεις και χρέος

Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, οι χθεσινές συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην ανάλυση του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2% του ΑΕΠ για το 2016 , δηλαδή στο ποιο μέρος αυτού του πλεονάσματος μπορεί να μεταφερθεί τις επόμενες χρονιές.
Επίσης, στα «καινούργια θέματα» που εγείρει το ΔΝΤ, ήτοι στη χαλάρωση του θεσμικού του θεσμικού πλαισίου των εταιριών που διαχειρίζονται τα «κόκκινα δάνεια» καθώς και το να μην υπάρχει πλαφόν στη μείωση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις. Το ζήτημα των συντάξεων παραμένει ανοιχτό.
Πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται βέβαιη ότι η συμφωνία θα κλείσει αύριο. Την επόμενη εβδομάδα, τα συμφωνημένα μέτρα θα έρθουν στη Βουλή. Στόχος είναι να έχουν ψηφιστεί και μεταφραστεί έως τις 22 Μαΐου που θα γίνει το Eurogroup. Στη συνέχεια η κυβέρνηση αναμένει την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος ώστε να η Ελλάδα να μπει στις 8 Ιουνίου στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE)της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ανώτερη τραπεζική πηγή, που συμμετείχε στις χτεσινές διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών διαμήνυσε ότι η ΕΚΤ θέλει νομικά κείμενα για το χρέος και όχι πολιτικές δηλώσεις για να εντάξει την Ελλάδα στο QE. Παράλληλα, εκτίμησε πως εάν δοθούν οι δεσμεύσεις που ζητεί η ΕΚΤ, η χώρα μπορεί να ενταχθεί στο QE τον Ιούλιο.

Η κόντρα για τον Ιβάν

Η τροπολογία για το λαθρεμπόριο που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή, πυροδότησε το πολιτικό σκηνικό. Η τροπολογία προβλέπει ότι απαλλάσσονται από τα πρόστιμα λαθρεμπορίας εταιρίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, αν τα πρόστιμα επιβάλλονται για την περίοδο που αυτές οι εταιρίες ανήκαν στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο, αφορά πρόστιμα λαθρεμπορίας που είχαν επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ όταν η καπνοβιομηχανία ανήκε ακόμα στο Δημόσιο. Η ΣΕΚΑΠ ανήκει πλέον στον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.
Κατά τη συμπολίτευση, η τροπολογία αποτελεί μια εύλογη διευκόλυνση των επενδυτών που καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα για τα οποία δεν ευθύνονται και δεν ήταν σε γνώση τους όταν αγόραζαν τις επιχειρήσεις.
Κατά την αντιπολίτευση, πρόκειται για διάταξη που επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία για να ευνοήσει σκανδαλωδώς επιχειρηματία που είναι ευνοούμενος της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου