Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ «άνοιξε» νέα ζητήματα στη διαπραγμάτευση - «Αγκάθια» οι τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια...!!!



Νέα θέματα άνοιξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, 

την ώρα που σκοπός της κυβέρνησης είναι να κλείσει η συμφωνία έως την Κυριακή, προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τα μέτρα με τη διαδικασία του επείγοντος.
Οι σημερινές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών άρχισαν λίγο μετά τις 16:00 στο Hilton, με τον κ. Τσακαλώτο να δηλώνει προσερχόμενος στη συνάντηση πως στη συνάντηση οι δυο πλευρές θα προχωρήσουν σε ανάλυση του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2% του ΑΕΠ για το 2016,
καθώς και το τι μερίδιο από αυτό είναι μόνιμο και επαναλαμβανόμενο τα επόμενα έτη και τι είναι έκτακτο, προκειμένου να υπολογιστεί η θετική επίπτωση το 2017 και το 2018.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, στο πεδίο των χρηματοοικονομικών θα συζητηθούν κάποια καινούργια θέματα που εγέρθηκαν από το ΔΝΤ, καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια.

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Την Κυριακή πέφτει η αυλαία

Υπενθυμίζεται πως στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και όλων των υπουργών που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, αποσαφηνίστηκε η τακτική της κυβέρνησης στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης για την τεχνική συμφωνία (Stuff Level Agreement).
Παρά το ότι υπάρχουν ακόμα θέματα ανοιχτά, η κυβέρνηση εκφράζει την πεποίθηση ότι όλα θα κλείσουν μέχρι την Κυριακή. «Την Κυριακή πέφτει η αυλαία», είπε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος. Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει από το ότι τα βασικά ζητήματα έχουν ήδη συμφωνηθεί και απομένουν μόνο οι επιμέρους ρυθμίσεις.

Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα

Με το που θα κλείσει η τεχνική συμφωνία, τα μέτρα της συμφωνίας θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος. Η διαδικασία αυτή (που διαφέρει από εκείνη του κατεπείγοντος) επισπεύδει τη διαδικασία, αλλά αφήνει χρόνο συζήτησης στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και την Ολομέλεια.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ψηφιστεί και μεταφραστεί τα πάντα πριν το Eurogroup της 22ης Μαΐου, το οποίο θα επικυρώσει και τυπικά την τεχνική συμφωνία.

Ερωτήματα για το χρέος

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων ρυθμίσεων του χρέους παραμένει ανοιχτό.
Οι συνομιλίες μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ έχουν αρχίσει, αλλά η κατάληξή τους δεν είναι δεδομένη. Φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος πριν το Eurogroup επικυρώσει το SLA. Επομένως, ό,τι είναι να γίνει για το χρέος πρέπει να γίνει μεταξύ 22 Μαΐου και 8 Ιουνίου οπότε θα συνεδριάσει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μπορεί να αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE). Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΚΤ, για να ενταχθεί μια χώρα στο QE πρέπει το χρέος της να είναι βιώσιμο.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι αν υπάρξει η πολιτική βούληση, το διάστημα μεταξύ 22/5 και 8/6 είναι αρκετό για να ολοκληρωθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία για τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου