Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Τα διλήμματα (και τα προβλήματα) του Πάνου Καμμένου...!!!

Για τον Πάνο Καμμένο δεν τέθηκε ποτέ – ούτε πρόκειται να τεθεί – θέμα ουσιαστικής δοκιμασίας, και πολύ περισσότερο ρήξης, της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Τίθεται όμως θέμα πολιτικής επιβίωσης του κόμματός του, τον Ανεξάρτητων Ελλήνων. Και για να διασφαλιστεί αυτή η επιβίωση οι ΑΝΕΛ πρέπει να υπενθυμίζουν σταθερά την ύπαρξή τους στο δεξιό ακροατήριο, έστω κι εάν αυτό διαταράσσει ενίοτε τις ισορροπίες με τον μεγάλο κυβερνητικό τους εταίρο.
Η τελευταία διαφοροποίηση και η κόντρα του υπουργού Άμυνας με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για την πατρίδα, την θρησκεία και την ορθοδοξία εντάσσεται ακριβώς στο πλαίσιο αυτών των «υπενθυμίσεων».
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι κατά καιρούς διαφοροποιήσεις σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες αριστερής ταυτότητας, όπως συνέβη τελευταία στο νομοσχέδιο για την Παιδεία με την καταψήφιση του άρθρου για το άσυλο από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο.
Οι διαφοροποιήσεις ασφαλείας
Πρόκειται πάντοτε για παρεμβάσεις σε πολιτικά ταυτοτικά θέματα, που αγγίζουν τις «κόκκινες γραμμές» των Ανεξάρτητων Ελλήνων όπως συνηθίζει να λέει ο Πάνος Καμμένος. Πρόκειται όμως και για διαφοροποιήσεις ασφαλείας, οι οποίες δεν θέτουν σε δοκιμασία την συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.
Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι πάντοτε - μέχρι τώρα τουλάχιστον - ο υπουργός Άμυνας τραβά τις διαφωνίες του έως το όριο εκείνο που δεν θα προκαλέσει ένταση στις σχέσεις του με το Μαξίμου. Εξ ου και η χθεσινή επιχείρηση ντρίπλας, με την τηλεοπτική του εμφάνιση στην οποία επιβεβαίωσε μεν την ιδεολογική του διαφωνία με τις «προσωπικές απόψεις» Βούτση αλλά προσπάθησε εμφανώς και να κατεβάσει τους τόνους. Κι αυτό το έπραξε όχι μόνον αναδεικνύοντας όλα τα μείζονα θέματα - οικονομία, υγεία κ.λ.π. - στα οποία υπάρχει ταύτιση ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παρακάμπτοντας και ζητήματα που άπτονται της διαφορετικής ιδεολογικής ατζέντας του κόμματός του όπως η αντιμετώπιση του Ρουβίκωνα ή το θέμα των μη αριστούχων σημαιοφόρων.
«Εμείς συμμετέχουμε στην κυβέρνηση έχοντας βάλει τις κόκκινες γραμμές εκείνες που αφορούν θέματα θρησκείας και πατρίδας, εθνικά, θέματα επίσης που έχουν να κάνουν με την ελεύθερη οικονομία. Πολλές φορές διαφοροποιούμαστε και στις ψηφοφορίες στη Βουλή αλλά και όταν κάποια θέματα ξεπερνούν τη συμφωνία που έχουμε κάνει, έχουμε ένα δημόσιο λόγο. Αυτό δεν σημαίνει πως ο καθένας δεν μπορεί να έχει τις προσωπικές του απόψεις», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Βουλής.
Ο διεμβολισμός από τη Νέα Δημοκρατία
Το ζήτημα, ωστόσο, για τον Πάνο Καμμένο είναι εάν αρκούν πλέον αυτές οι διαφοροποιήσεις ασφαλείας για να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους του. Το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα και το πρόβλημα των ΑΝΕΛ εντείνεται από τη στιγμή που οι ίδιοι ψηφοφόροι μπαίνουν στρατηγικά στο στόχαστρο και της Νέας Δημοκρατίας.
Η ηγεσία της ΝΔ δεν έχει φέρει καθόλου τυχαία στην πρώτη γραμμή τα δόγματα «νόμος και τάξη» και «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια». Οι δημοσκοπήσεις που φθάνουν στο επιτελείο της Πειραιώς δείχνουν σταθερά ότι η συσπείρωση του κόμματος έχει χτυπήσει οροφή, το  προβάδισμα που διατηρεί δεν του διασφαλίζει αυτοδυναμία και, ως εκ τούτων, η τακτική της Πειραιώς στρέφεται πλέον και στην αλίευση ψηφοφόρων από την δεξαμενή που βρίσκεται δεξιότερα της ΝΔ, είτε πρόκειται για τους ΑΝΕΛ, είτε για την Χρυσή Αυγή.
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι επίσης καθόλου τυχαία και η αντιπολιτευτική γραμμή που υιοθετεί η ΝΔ έναντι του Πάνου Καμμένου επιλέγοντας να μην αναδεικνύει εικόνα ενδοκυβερνητικής ρήξης και να αποδίδει τις συγκρούσεις του με κυβερνητικές επιλογές και στελέχη σε «πολιτικό θέατρο».
«Οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Καμμένος μαζί με τον κ. Βούτση, παίζουν θέατρο και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να συνεχίσουν να κάθονται στις καρέκλες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η Πειραιώς στην χθεσινή της ανακοίνωση.
Δύσκολες επιλογές και δύσκολες σχέσεις
Η τακτική αυτή βεβαίως θολώνει την προσπάθεια της παράλληλης διεύρυνσης της ΝΔ προς το κέντρο και προς την κεντροαριστερά και της δημιουργεί και εσωκομματικά ζητήματα, το γεγονός τούτο όμως δεν μειώνει το πρόβλημα του Πάνου Καμμένου. Διότι για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που οι περισσότερες δημοσκοπήσεις επιμένουν να τους δείχνουν εκτός Βουλής, η απώλεια ακόμη και λίγων χιλιάδων ψηφοφόρων μπορεί να αποδειχθεί πολιτικά μοιραία. 
Και με αυτά τα δεδομένα έχει ενδιαφέρον ποια θα είναι η περαιτέρω τακτική του υπουργού Άμυνας - το εάν θα παραμείνει στην γραμμή των «διαφοροποιήσεων ασφαλείας» εντός κυβέρνησης ή θα ενισχύσει την δεξιά στροφή με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις ήδη δύσκολες σχέσεις του με μερίδα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου