Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Θα πατήσουν το κουμπί Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν...???

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται «φωτιά και οργή». Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απειλεί με πυραυλική επίθεση στο Γκουάμ. 

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η αυτή η ρητορική μανία ίσως να μην οδηγήσει τελικά σε σύγκρουση.
Ο πόλεμος των λέξεων μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα. Ο Τραμπ προειδοποίησε χθες την Πιονγκγιανγκ ότι αν απειλήσουν ξανά τις ΗΠΑ εκείνος θα απαντήσει με «φωτιά και οργή τέτοια που ο κόσμος δεν θα έχει ξαναδεί». Μια ημέρα μετά, ο Κιμ Γιονγκ Ουν μέσω των στρατιωτικών του ανακοίνωσε ότι «εξετάζει προσεκτικά» ένα σχέδιο επίθεσης στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο ξεπερνούν τις δυο διηπειρωτικές δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας τον περασμένο μήνα και τις δυο δοκιμές πυρηνικών βομβών πέρσι, γεγονός που οδήγησε σε αυστηρές κυρώσεις για τη χώρα. Σημειώνεται ότι πριν την αντίδραση Τραμπ, η Washington Post, δημοσίευσε έκθεση της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA) των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία, η Βόρεια Κορέα μπορεί να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε πύραυλο.
Τι λένε οι ειδικοί
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, παρά τους δυο απρόβλεπτους και πυρηνικά οπλισμένους ηγέτες που πρωταγωνιστούν σε αυτή την υπόθεση, οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι η πιθανότητα σύγκρουσης παραμένει σχετικά απίθανη αφού η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί το πυρηνικό της πρόγραμμα ως διαπραγματευτικό χαρτί κι όχι ως επιθετικό όπλο.
Ο Τζιν Λι, πρώην επικεφαλής του γραφείου του AP στην Πιονγκγιανγκ, υποστηρίζει ότι κανείς στην περιοχή, ούτε καν στην Βόρεια Κορέα, θέλει άλλον έναν πόλεμο. Αλλά ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα πιέσει όσο το δυνατόν περισσότερο για να πάρει αυτό που θέλει. Την αναγνώριση από τις ΗΠΑ ότι η Βόρεια Κορέα είναι πυρηνική δύναμη, καθιστώντας έτσι τον εαυτό του ως έναν κυβερνήτη που μπορεί να υπερασπιστεί το λαό του απέναντι στις «μεγάλες κακές ΗΠΑ». Προσθέτει ότι από ορισμένες απόψεις οι απειλές του Τραμπ ικανοποιούν τον Κιμ Γιονγκ Ουν που θέλει ο λαός του να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ απειλούν την ύπαρξη της χώρας. Ο φόβος δικαιολογεί στα μάτια του λαού, τους υψηλούς πόρους που πηγαίνουν στην κατασκευή πυρηνικών βομβών και βαλλιστικών πυραύλων. Αυτό που ανησυχεί τον Τζιν Λι πάντως είναι ένας λάθος υπολογισμός ή ένα ατύχημα που θα μπορούσε να αναγκάσει τους στρατούς να αναλάβουν δράση. «Θυμηθείτε ότι το 2010, είχαμε μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας σε ένα νησί της πρώτης γραμμής που σκότωσε πολλούς πολίτες της Νότιας Κορέας. Και με τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων να διαπερνούν τα ιαπωνικά χωρικά ύδατα, η Ιαπωνία μπορεί να νιώσει αναγκασμένη να δράσει».
Ο Αντρέι Λάνκοφ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κούκμιν της Σεούλ και διευθυντής του NK News, υποστηρίζει ότι ο Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν «ίσως είναι έτοιμοι να μιλήσουν για ένα πάγωμα των πυρηνικών και πυραυλικών όπλων, όταν η Βόρεια Κορέα ολοκληρώσει την ανάπτυξη μιας πυρηνικής δύναμης ικανής να χτυπήσει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποδεχτούν αυτή την επιλογή». Προσθέτει πως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα σύγκρουσης. Και προσθέτει ότι η Βόρεια Κορέα δεν ενδιαφέρεται για διπλωματία τώρα, καθώς θέλει να αποκτήσει τη δυνατότητα να διαγράψει το Σικάγο από το χάρτη. Στη συνέχεια θα ενδιαφερθεί για διπλωματικές λύσεις. Θα έχει αυτή τη δυνατότητα σε λίγα χρόνια. Σημειώνει τέλος ότι ο Τραμπ χρησιμοποιεί ρητορικές και πρακτικές που για δεκαετίες χρησιμοποιούσε μόνο η πλευρά της Πιονγκγιανγκ.
Σύμφωνα με τον Χιγιουνγκ Σονγκ, καθηγητή κορεατικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγιανγκ θέλει να αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ ως νόμιμο πυρηνικό κράτος και μετά να αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις. «Θα ανταλλάξουν μερικές σκληρές λέξεις για λίγο και μέχρι η Ουάσιγκτον να μιλήσει μυστικά ή δημόσια με την Πιονγκγιανγκ. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα συνεχίσει να κάνει πυραυλικές δοκιμές. Μεταξύ άλλων, ο Σονγκ σημειώνει ότι «αν ο Τραμπ δεν θέλει ο Κιμ να αναπτύξει περαιτέρω τις πυρηνικές του φιλοδοξίες θα πρέπει να κάτσει και να μιλήσει μαζί του».
Ο Ρόμπερτ Κέλι, αναπληρωτής καθηγητής, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Πούσαν, υποστηρίζει ότι ο Τραμπ προσπαθεί να δείξει ότι είναι απρόβλεπτος. Αυτό που πραγματικά θέλει είναι να ασκήσει πιέσεις στους Κινέζους να στείλουν μήνυμα ότι η στρατηγική της υπομονής έχει τελειώσει. Μια πιο απαισιόδοξη ανάγνωση αλλά ίσως ακριβέστερη, σύμφωνα με τον Κέλι είναι ότι ο Τραμπ πυροβολεί τα πόδια του. «Υπάρχει ρητορική και από τις δυο πλευρές. Είναι σαν δυο νταήδες που φοβερίζουν ό ένας τον άλλο στην παιδική χαρά.
«Οι Βορειοκορεάτες δεν πρόκειται να χτυπήσουν μια αμερικανική βάση ή τις ηπειρωτικές ΗΠΑ χωρίς πρόκληση. Αυτό θα έφερνε συντριπτικά αμερικανικά αντίποινα. Οι Βορειοκορεάτες δεν είναι ηλίθιοι. Τα πυρηνικά όπλα τους προορίζονται για άμυνα, όχι για επίθεση. Οι Βορειοκορεάτες ανησυχούν γι’ αυτό που συνέβη στον Καντάφι και τον Σαντάμ Χουσεΐν, ανησυχούν για το γεγονός ότι οι Αμερικανοί εκμεταλλεύονται την αλλαγή και γνωρίζουν ότι τα πυρηνικά αποτελούν εγγύηση για την αποτροπή κάτι τέτοιου. Αυτό είναι όλο στην πραγματικότητα. Το θέμα του Γκουάμ είναι άλλη μια κενή απειλή», λέει ο Ρόμπερτ Κέλι.
Προσθέτει ότι οι Βορειοκορεάτες δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Θα συνεχίσουν τις δοκιμές των πυραύλων και θα βεβαιωθούν ότι μπορούν να προσαρμόσουν σε αυτούς πυρηνική κεφαλή. Για την αμερικανική πλευρά λέει: «Δεν είμαστε συνηθισμένοι στην απροβλεπτότητα και το άγχος που προέρχεται από την αμερικανική πλευρά αυτής της σχέσης. Αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο ο κόσμος είναι τόσο απογοητευμένος. Δεν είμαστε συνηθισμένοι ο πρόεδρος να μιλάει έτσι». 

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου