Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Στις 25 Οκτωβρίου οι Θεσμοί στην Αθήνα...!!!


«Δεν θα επιμείνει το ΔΝΤ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών»

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις που λαμβάνουν χώρα τόσο στην οδό Νίκης όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου για την γ΄ αξιολόγηση,  

προκειμένου η κυβέρνηση να «αντιμετωπίσει» την έλευση των Θεσμών στην Αθήνα προετοιμασμένη με τις καλύτερες δυνατές απαντήσεις.
Κυβερνητικός αξιωματούχος σε αναλυτική συζήτηση που  είχε με το newpost.gr τοποθετούσε την έλευση των  επικεφαλής των εταίρων στην Αθήνα περί τις 25 Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή ανά υπουργείο και ανά χρονικότητα ετοιμάζονται τα προαπαιτούμενα τα οποία, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός, επιθυμούν να είναι έτοιμα κατά 80% μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Η ίδια πηγή αναγνώριζε πως τα πιο ευαίσθητα πολιτικά θέματα, τα οποία έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, είναι:
- Τα δημοσιονομικά με τον προϋπολογισμό του 2018 να αποτελεί το επίκεντρο όλων των καταγραφών που γίνονται.
- Τα κοινωνικά επιδόματα και ο τρόπος που θα αναμορφωθούν.
- Τα ενεργειακά, με τα λιγνιτικά και το φυσικό αέριο να κυριαρχούν.
- Οι ιδιωτικοποιήσεις και πως θα προχωρήσουν.
- Το θέμα της ανακεφαλαιοποίσης των  τραπεζών, που αν και είναι εκτός του πλαισίου της αξιολόγησης,  το  εγείρει ξαφνικά το ΔΝΤ.
Με βάση αυτή την απαίτηση του Ταμείου και μέσα από τις αντιδράσεις των επιτελών του Μαξίμου  είναι φανερό πως οι τράπεζες είναι ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της Ηρώδου Αττικού. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά «η Ουάσινγκτον προκαλεί πρόβλημα από το πουθενά, απόδειξη η τιμή των μετοχών τους». 
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος εκτιμούσε ωστόσο στο newpost.gr πως το ΔΝΤ δεν θα επιμείνει σε αυτό το ζήτημα, καθώς «ήδη έχει προκαλέσει μια αβεβαιότητα χωρίς λόγο». Μάλιστα συμπλήρωνε ότι «από τη στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν πως είναι ανακεφαλαιοποιημένες, γιατί να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο; Με βάση τους δείκτες,  το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το 7ο σε κεφαλαιακή επάρκεια στην ευρωζώνη, ενώ και τα  NPLs  με βάση το στόχο του 2017 προχωράνε κανονικά. Τα νούμερα που απαιτούνται για τις επόμενες χρονιές είναι σαφώς  πιο φιλόδοξα», κατέληγε και δήλωνε πως «αν αυτή είναι η διαπραγματευτική τακτική πίεσης από το ΔΝΤ, είναι μια λανθασμένη συνταγή».
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον στο τραπέζι μπαίνει και πάλι το ερώτημα αν το ΔΝΤ θα παραμείνει ή όχι στο πρόγραμμα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να εμμένουν στην γραμμή που έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, πως το Ταμείο πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του. «Δεν δουλεύουν για να φύγουν» τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Το μέρισμα και οι αγορές

Έξω από το πεδίο των διαπραγματεύσεων  η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το κοινωνικό  μέρισμα του 2017 και που θα αποδοθεί φέτος μπορεί να θεωρείται πρόωρη, ωστόσο επειδή αποτελεί ένα μέτρο το οποίο λειτούργησε πέρυσι «καταπραϋντικά» για την κοινωνία και θετικά για την κυβέρνηση δεν μένει σε δεύτερη μοίρα.  Καλά πληροφορημένη πηγή τόνιζε στο newpost.gr πως καλύτερη εικόνα, αλλά και περισσότερα στοιχεία θα έχουν στο κυβερνητικό επιτελείο μετά τις 15 Οκτωβρίου, όπου θα έχει προσμετρηθεί και η δόση του ΕΝΦΙΑ.
Με βάση τους τωρινούς υπολογισμούς περιμένουν  το  υπερπλεόνασμα να κινηθεί  κοντά στο 2,25% που σημαίνει ένα περιθώριο για παροχές κοντά στα 800 εκατ.ευρώ.
Η επόμενη έξοδος στις αγορές παραμένει στα κυβερνητικά πλάνα  και  σύμφωνα με πληροφορίες έχει  ξεκινήσει ήδη ένας νέος γύρος επαφών στο Λονδίνο. Η  συνεργασία με τον  ΟΔΔΗΧ  παραμένει σε πολύ καλά επίπεδα παρακολουθώντας στο οικονομικό επιτελείο από κοντά  την κατάσταση των αγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου