Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

«Κηλίδες του Σαρωνικού» στο Μαξίμου...!!!


Οι αντιδράσεις από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «φουντώνουν» τα σενάρια για τον Π. Κουρουμπλή

του Αντώνη Αντζολέτου

Σιωπηρά ακούν πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου τις συνεχείς δηλώσεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή

 ο οποίος έχει επιλέξει να κάνει πυκνές εμφανίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου προκαλώντας όμως νέα ερωτηματικά.

Σε όλες τις αιτιάσεις που ακούστηκαν σχετικά με το πλοίο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θαλάσσιας Ασφάλειας  οι απαντήσεις δόθηκαν από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων της  Ε.Ε., ο οποίος ξεκαθάρισε πως «αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της 12ης προς την 13η Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχθηκε από την  Ελλάδα αίτημα κινητοποίησης της EMSA και τρεις ώρες αργότερα ένα σκάφος τέθηκε στη διάθεση των ελληνικών αρχών.
Στις 9.00 το πρωί της 13ης Σεπτεμβρίου η Κομισιόν πληροφορήθηκε πως το σκάφος που τέθηκε στη διάθεση των ελληνικών αρχών είχε ξεκινήσει το έργο της απορρύπανσης».
Οι «πονοκέφαλοι» που έχουν προκληθεί είναι πολλοί, καθώς δεν είναι λίγα  τα στελέχη που βλέπουν πως εδώ και 11 ημέρες η προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα και να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων πέφτει στο κενό. Ακόμα και τη χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο της  Κρήτης, σε μια σημαντική εκλογική περιφέρεια για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου είχε πετύχει υψηλά ποσοστά στις τελευταίες εκλογές, επισκίασαν οι νέες δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας. Η προσπάθεια για προβολή του  3ου Περιφερειακού Συνεδρίου αποδείχτηκε δύσκολη υπόθεση για το Μαξίμου, που  μέχρι στιγμής έχει επιλέξει να τηρήσει «σιγή ιχθύος» αποφεύγοντας να ρίξει και άλλο «λάδι στη φωτιά».
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές παρέπεμπαν απλώς στην πρόσφατη αναφορά του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών , ο οποίος κάλυψε τον υπουργό Ναυτιλίας, ωστόσο συμπλήρωσε πως «ο κ. Κουρουμπλής, όπως και όλοι οι υπουργοί, κρίνονται στο πραγματικό και όχι στο επικοινωνιακό πεδίο».
Και μπορεί από την Ηρώδου Αττικού να αποφεύγουν να σχολιάσουν  τον υπουργό Ναυτιλίας, ωστόσο το ίδιο δεν γίνεται σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα είναι «βαρύ» με κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος να εκτιμά στο newpost.gr πως «το Μαξίμου έχει έρθει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος άλλα στελέχη υποστήριζαν πως οι δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα παραπάνω αυτή τη στιγμή. «Από την πρώτη ώρα όλα έπρεπε να γίνουν θεσμικά και με τάξη» τόνιζαν και συμπλήρωναν  πως μόνο μια συνεχόμενη - τεκμηριωμένη ροή πληροφοριών και ενημέρωσης από ειδικούς θα είχε βοηθήσει  την κατάσταση και θα είχαν αποφευχθεί  τα «παρατράγουδα».

Ο  Π. Κουρουμπλής και ο ανασχηματισμός

Χτυπάει «καμπανάκι» για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή σχετικά με το αν θα διατηρήσει την υπουργική του καρέκλα;  Ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που θα κρίνει αν η παραμονή του υπουργού Ναυτιλίας στο Λονδίνο, η  καθυστέρηση στην κλήση σκάφους από την EMSA, αλλά και οι αρχικές προτροπές του προς τους λουόμενους να κάνουν μπάνιο στις παραλίες της Αττικής  μπορεί να οδηγήσουν τον κ. Κουρουμπλή εκτός υπουργικού συμβουλίου στον επόμενο ανασχηματισμό.
Μέχρι στιγμής πάντως ο υπουργός Ναυτιλίας συγκαταλέγονταν στους «αμετακίνητους» από το χαρτοφυλάκιο του στον «διορθωτικό» ανασχηματισμό που φημολογείτο ότι σκέφτεται να πραγματοποιήσει  ο Αλέξης Τσίπρας. Το γεγονός ότι ανήκει στην ομάδα των «ΠΑΣΟΚογενών» και συγκαταλέγεται, μετά την απουσία του Αλέξη Μητρόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ,  στα 2-3 πρόσωπα που θεωρούνται η «γέφυρα» με το μεσαίο χώρο, ίσως να είναι ένα από τα «ατού» του κ. Κουρουμπλή για την «ώρα της κρίσης». Η θύελλα, όμως που έχει ξεσπάσει γύρω από το όνομά του, αλλά  και οι συνεχείς επιθέσεις  από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πιθανόν να μην έχουν αφήσει πολλά περιθώρια επιλογών στον πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου