Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Ποια Γερμανία σε ποια Ευρώπη... !!!

Οι αυριανές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία είναι σημαντικές, όχι μόνο για τους πολίτες αυτής της χώρας, αλλά...
για ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο,

 εφόσον η ισχυρή αυτή οικονομική δύναμη επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό –έστω κι αν δεν έχει πυρηνικά όπλα– τις διεθνείς εξελίξεις.

Εκείνο που είναι απολύτως σίγουρο είναι πως μονοκομματική κυβέρνηση δεν πρόκειται να βγάλουν οι κάλπες αύριο το βράδυ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Γνωρίζουμε όμως από όλες τις ενδείξεις και τις δημοσκοπήσεις ότι η δεξιά παράταξη της Ανγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλαδή οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), με τους δεξιότερους Βαυαρούς συμμάχους τους (CSU) θα ξανακερδίσουν την πρώτη θέση, με δεύτερους τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς.



Το ζήτημα είναι αν θα ξανασυγκροτηθεί εύκολα με βάση την εκλογική αριθμητική ο μεγάλος συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες και ποιος θα καταλάβει την τρίτη θέση στη νέα σύνθεση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Αν το προηγούμενο διάστημα μας αφορούσαν μία φορά οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, τώρα μια πιθανή ανατροπή στην εκεί πολιτική μάς αφορά ακόμα περισσότερο.

Για παράδειγμα, η εκλογική ενίσχυση της δήθεν αντισυστημικής νέας Ακροδεξιάς (του «ευρωσκεπτικιστικού» AfD, Εναλλακτική για τη Γερμανία), καθώς και του όλο και πιο ξενοφοβικού «φιλελεύθερου» Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών του Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), προφανώς θα αλλάξει τις ισορροπίες σε ολόκληρο το ευρωσύστημα και συνεπώς και στη διαχείριση και του δικού μας «πειράματος», ακριβώς την περίοδο που όλοι λένε ότι πετυχαίνει.

Αντίθετα, μια καλή επίδοση της Αριστεράς (Die Linke) ή/και των Πρασίνων, που προασπίζονται την κοινωνική και αλληλέγγυα Ευρώπη και επιθυμούν να περιορίσουν τη σκληρή οικονομική γραμμή των «πλεονασμάτων» του κ. Σόιμπλε, είναι σαφώς καλοδεχούμενη.

Είναι προφανώς σημαντική για ολόκληρη τη δημοκρατική Ευρώπη η ανάσχεση της «φιλελεύθερης» προοπτικής της γερμανικής ελίτ και του Σόιμπλε προς την ταξική Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων και των πολλών ανισοτήτων, και είναι -κυρίως σε αυτή τη φάση- ζωτικό και για μας, οι Γερμανοί πολίτες να φράξουν τον δρόμο στην επικίνδυνη αντιπροσφυγική υστερία του ακροδεξιού AfD, που πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για το κοινό μας μέλλον στη «γηραιά ήπειρο»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου