Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Το «κρυφτό» με το ΔΝΤ άρχισε - Οι τράπεζες, τα πλεονάσματα και το χρέος...!!!



Μπορεί να μην ομολογείται, ωστόσο «σαν έτοιμοι από καιρό» φαίνεται πως είναι στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την περίπτωση  

που το ΔΝΤ «στυλώσει για άλλη μια φορά τα πόδια», ενόψει της  γ΄ αξιολόγησης και τραβήξει τη διαπραγμάτευση σε μάκρος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χαρακτήρισε απίθανο να μην επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της ευρωπαϊκής επιτροπής και των ελληνικών αρχών για την ελληνική οικονομία, ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση «θα ακολουθηθεί η πορεία η οποία έχει συμφωνηθεί με το ΔΝΤ, ήδη, από τη δεύτερη αξιολόγηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το «μικρό καλάθι» που κρατούν κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και ο ίδιος υπουργός των Οικονομικών, ως προς τη γρήγορη ολοκλήρωση της  β΄ αξιολόγησης έχει να κάνει σε κάθε περίπτωση με τη στάση της Ουάσινγκτον που για τρίτη φορά θα πρέπει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της. Η εμπειρία του οικονομικού επιτελείου σε σχέση με τις απαιτήσεις του Ταμείου είναι μεγάλη από τη θέσπιση του δημοσιονομικού κόφτη το 2016 μέχρι  τις μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο το 2017.
Από τη στιγμή που η παρουσία  της Κριστίν Λαγκάρντ στην Ελλάδα φαίνεται να μην έχει «κλειδώσει»,  όλα τα βλέμματα των κυβερνητικών είναι στραμμένα στην ετήσια Σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 – 15 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον. Με τις γερμανικές εκλογές να έχουν ολοκληρωθεί, η  ελληνική αποστολή από τις επαφές που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου θα μπορέσει να διαμορφώσει μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα για τις προθέσεις της Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία λίγες ημέρες μετά θα φθάσει στην Αθήνα. Θα έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων, ενώ και ο πρωθυπουργός στην πρώτη τακτική Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς (19-20 Οκτωβρίου) στις Βρυξέλλες θα πάρει μια πρώτη γεύση για τις απόψεις της ευρωπαϊκής πλευράς.

Τα «μέσα – έξω» του ΔΝΤ

Στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ μπαίνουν  στο «μικροσκόπιο». Από την πιθανότητα να ζητηθεί μετάθεση των αντίμετρων λόγω απόκλισης  των δημοσιονομικών του 2018 μέχρι και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.  Όλα τα ζητήματα αποτελούν  μια «αλυσίδα» για το Ταμείο, καθώς η συμμετοχή του στο πρόγραμμα και η εκταμίευση των 1,6 δισ. ευρώ προς την ελληνική πλευρά προϋποθέτουν τις κατάλληλες αποδείξεις πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές.
Το γεγονός ότι τα "κόκκινα" δάνεια δεν μειώνονται σημαντικά μαρτυρά πως πρέπει να επιταχυνθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.   Η «ομπρέλα» όλων αυτών για το τελικό «ναι» του ΔΝΤ  είναι η περαιτέρω εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που βρίσκει σύμμαχο και την ελληνική πλευρά.
Αρωγό στο θέμα των τραπεζών  η Ελλάδα έχει την ΕΚΤ με υψηλόβαθμα στελέχη να εκτιμούν πως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα προχωρήσουν σε περισσότερες πωλήσεις "κόκκινων "δανείων.

Ξεκάθαρη θέση για τις προθέσεις του ΔΝΤ σχετικά με το αν θα παραμείνει ή όχι στο πρόγραμμα επιθυμεί το Μαξίμου, καθώς η μη αποχώρησή του μπορεί να σημαίνει ένα νέο «συμβιβασμό» των Ευρωπαίων που θα συνεπάγεται  νέα μέτρα. Οι εκτιμήσεις όσων ευελπιστούν στην αποχώρησή του  αναφέρουν πως αν δεν ληφθούν αποφάσεις για το χρέος, οι διαφωνίες για τις τράπεζες παραμείνουν και τα μέτρα για τη στήριξη των πλεονασμάτων δεν γίνουν αποδεκτά, τότε το ΔΝΤ θα φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα.
Σε δυο πράγματα δεν θα επιτραπεί κανένα «φάουλ» το επόμενο διάστημα:
- Στην υλοποίηση του 80% των προαπαιτουμένων  μέχρι το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου.
- Στην  αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες έως τις 30 Οκτωβρίου για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ.

Τα «μυστικά» του Μαξίμου

Την ίδια ώρα για μια σειρά από ζητήματα πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις τόσο στο Μαξίμου όσο και στο οικονομικό επιτελείο, χωρίς κανείς να ανοίγει μέχρι αυτή την ώρα τα χαρτιά του. Δεν είναι τυχαίο πως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος βρέθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Κατερίνα Παπανάτσιου και τον Δημήτρη Λιάκο  και το μόνο στοιχείο που έγινε γνωστό ήταν  πως πραγματοποιήθηκε μια προκαταρκτική συζήτηση για την επεξεργασία των πολιτικών καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.
Στα «επτασφράγιστα μυστικά» συγκαταλέγεται το κοινωνικό μέρισμα και τα τμήματα πληθυσμού που θα κατευθυνθεί (ανακοινώσεις δεν αναμένονται πριν τον Νοέμβριο που θα υπάρχει σαφής εικόνα για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος), αλλά και η παράταση ισχύος του νόμου Κατσέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου