Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Μακρύς ο δρόμος για την "Τζαμάικα"... !!!

Εν μέσω διενέξεων και διαφωνιών Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό την Άνγκελα Μέρκελ. Ο δρόμος για...
 
την «Τζαμάικα» είναι μακρύς, ωστόσο οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις εμφανίζοντα αισιόδοξοι.

Χθες Σάββατο, τα CDU και CSU είχαν διαβουλεύσεις σε στενότερο κύκλο υπό την καγκελάριο Mέρκελ CDU) και τον Χορστ Ζέχοφερ (CSU) στο Βερολίνο για να έχουν θέσουν προτεραιότητες επί συγκεκριμένων θεμάτων. Ο Βαυαρός πρωθυπουργος φάνηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι οι διαπραγματευτές και των τεσσάρων κομμάτων στη συνάντηση της Δευτέρας θα μπορέσουν να ομαδοποιήσουν τα επίμαχα σημεία.


Ο πολιτικός του CSU Αλεξαντερ Ντομπριντ, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι ο καιρός των απαντήσεων», καθώς, όπως είπε, «μια κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει ερωτήματα, θα πρέπει να έχει λύσεις». Τόνισε, ωστόσο, ότι παραμένει πλήρως ανοιχτό το κατά πόσο είναι δυνατή η συγκρότηση κυβέρνησης.

Η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων έληξε την Παρασκευή με τα τρία κόμματα να προσπαθούν να καταγράψουν τα κοινά σημεία και τις διαφορές σε δώδεκα κρίσιμα σημεία. Από τη Δευτέρα οι αξιωματούχοι των κομμάτων θα επεξεργαστούν περαιτέρω τις θεματικές ώστε να αποφασιστεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου η επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.

Όπως τονίζει πάντως το DPA ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, επιλέγει και πάλι σκληρούς τόνους στο πόκερ για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού «Τζαμάικα». Όπως δήλωσε σε ΜΜΕ του ομίλου Funke, το κόμμα του «δεν φοβάται (ενδεχόμενες) νέες εκλογές». Όπως είπε, δεν θεωρεί ότι απ’ αυτές θα επωφεληθεί το AfD. Τα θέματα που υποστηρίζει το κόμμα του πρέπει να αποτυπωθούν αισθητά σε ενδεχόμενο πρόγραμμα συνασπισμού, δήλωσε και πρόσθεσε: «Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα γίνουμε αντιπολίτευση. Και είμαι διατεθειμένος να δεχτώ γι’ αυτό την όποια κριτική».

Τις πρώτες δύο εβδομάδες των διερευνητικών συνομιλιών ο Λίντνερ είχε συχνά επιτεθεί τόσο στους Πρασίνους όσο και στο CDU, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες είχε τηρήσει μάλλον επιφυλακτικότερη στάση κι έκανε λόγο για την ανάγκη να χτιστούν γέφυρες. Τώρα φαίνεται ότι επιστρέφει στους σκληρούς τόνους.

Η συν- επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Κατρίν Γκέριγκ Έκαρντ σε δηλώσεις της στην «Bild am Sonntag» αναφέρθηκε στην συνδιάσκεψη για το κλίμα που ξεκινά αύριο στη Βόννη, λέγοντας: «Ειδικά τώρα μπλοκάρουν η Ένωση και το FDP. Εάν πετύχουμε να σπάσουμε τον γόρδιο δεσμό, δεν θα βγούμε κερδισμένοι μόνο σ’ ό,τι αφορά το κλίμα».

Ο επικεφαλής του SPD Μαρτιν Σουλτς, δήλωσε πάντως στο Δίκτυο Σύνταξης Deutschland (Redaktionsnetzwerk Deutschland): «Εάν η κυρία Mέρκελ δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές».

Τέλος, από την πλευρά του το κόμμα της Αριστεράς αμφέβαλε για το κατά πόσο ένας συνασπισμός Jamaika είναι σε θέση να φέρει πολιτική αλλαγή. Ο πολιτικός του κόμματος της Αριστεράς Γιαν Κόρτε δήλωσε: «Το πέρασμα σε μια δικαιότερη, ειρηνικότερη, περισσότερο σύγχρονη και περισσότερο ανοιχτή προς τον κόσμο κοινωνία δεν πρόκειται να έρθει».

Δημοσκοπικά μηνύματα

Εν τω μεταξύ οι ψηφοφόροι στέλνουν μήνυμα προς τους Φιλελεύθερους του Κρ. Λίντνερ, καθώς σε νέα δημοσκόπηση το κόμμα του καταγράφει πτώση στα ποσοστά του.

Το υψηλότερο ποσοστό τους για το 2017 σημειώνουν οι Πράσινοι, ενώ σταθεροί παραμένουν Χριστιανοδημοκράτες και AfD.

Αναλυτικά, η Χριστιανική Ένωση παραμένει στο 31% (από 32,9% που κέρδισε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα χάνει μια μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση και βρίσκεται στο 21% (20,5% στις εκλογές), η AfD στο 12% (12,6%), το FDP χάνει μια μονάδα από την περασμένη εβδομάδα και μένει στο 10% (10,7%), οι Πράσινοι στο 11% (8,9%), ενώ η Αριστερά κερδίζει μια μονάδα και φτάνει στο 10% (9,2%).

Την ίδια ώρα, έρευνα της εταιρίας INSA που διενεργήθηκε στην Βαυαρία, αναδεικνύει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο εσωτερικό της Ένωσης μετά τις εκλογές. Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) βρίσκονται στο 37%, από 38,9% που έλαβαν στις εκλογές του

Σεπτεμβρίου, με απώλειες περίπου δέκα μονάδων από τις εκλογές του 2013.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου