Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Με λάβαρο την ρύθμιση του χρέους... θα βγεί ο Αλέξης Τσίπρας το 2018...!!!



Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                                   
«Pacta sunt servanda» : Η εν λόγω λατινική φράση, η οποία έχει καταστεί διεθνής όρος στην πολιτική, οικονομική και διπλωματική πρακτική 

και σημαίνει ότι οι Συμφωνίες - Συνθήκες που αναλαμβάνονται εκ μέρους των συμβαλλομένων θα πρέπει να τηρούνται, χαρακτηρίζει και συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην μέχρι τούδε ηγετική του πορεία.
     
 Σε επίπεδο διεθνών σχέσεων της Ελλάδας, ο έλληνας πρωθυπουργός παραγκώνισε, παρέβλεψε προεκλογικές υποσχέσεις του, προκειμένου να ανταποκριθεί και στις συμφωνίες στις οποίες κατέληξε με ξένους ηγέτες. Οι συνδιαλλαγέντες μαζί του ηγέτες, το αναγνωρίζουν τα μέγιστα και σε πρακτικό επίπεδο ισχυρίζονται πως ένας ριζοσπάστης – ακτιβιστής της αριστεράς, προσγειώθηκε στην πραγματικότητα κι έγινε ακραιφνής ευρωπαϊστής.!   


                                    Η «Συμφωνία Κυριών»
     
Μια «Συμφωνία Κυριών», συμβολική και κομβική στην παρούσα οικονομική, πολιτική και κοινωνική συγκυρία, είναι η Συμφωνία των τριών, - Κριστίν Λαγκάρντ, Άγκελα Μέρκελ, Αλέξη Τσίπρα, στην οποία κοινωνός υπήρξε κι ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος και συναίνεσε - , η οποία έγινε πολύ πριν τις Γαλλικές και Γερμανικές εκλογές και προβλέπει ρύθμιση του ελληνικού Δημόσιου χρέους . Από την πλευρά τους, η γερμανίδα καγκελάριος κι ο γάλλος πρόεδρος αναλάμβαναν την υποχρέωση να προωθήσουν μια διευθέτηση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί οικονομικά βιώσιμο και πολιτικά διαχειρίσιμο, κι από την δική τους πλευρά, η διευθύντρια του ΔΝΤ και ο έλληνας πρωθυπουργός θα επιζητούσαν την εν λόγω ρύθμιση όταν θα είχαν περάσει σε Γαλλία και Γερμανία οι εκλογικές αναμετρήσεις.   
    
 Προϊόντος του χρόνου, οι εκλογικές αναμετρήσεις στις δύο μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, Γερμανία και Γαλλία, πέρασαν με την πολιτική εκκρεμότητα να μένει στο Βερολίνο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος του τρίτου προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018…!!!
      
Άρα, το πλήρωμα του χρόνου ήλθε για την υλοποίηση της Συμφωνίας.!
      
Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνει πως…, «Μόνο με αναδιάρθρωση το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο και βιώσιμη η ελληνική οικονομία». «Χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους ώστε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να μπορεί να είναι βιώσιμο», τονίζει σε δήλωσή της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.
     
Πιο αναλυτικά, η κ. Λαγκαρντ, μιλώντας στην ιταλική οικονομική εφημερίδα, αναφερόμενη στη χώρα μας τόνισε:«Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη θέση: βασιζόμενο σε συγκεκριμένα στοιχεία, το συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τη συμφωνία για ένα δάνειο stand-by "κατ' αρχήν". Το κύριο στοιχείο είναι ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους ώστε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να μπορέσει να είναι βιώσιμο».
    
Παράλληλα, η διευθύντρια του ΔΝΤ συμπληρώνει:
   
«Η αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από τους τεχνικούς και η οποία μόλις ολοκληρώθηκε, - αναφέρεται στο Eurogroup 4ης Δεκεμβρίου - , καθορίζει μια σειρά ενεργειών και benchmarks που είναι ανάγκη να τηρηθούν. Θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Κατά την πρόβλεψή μου, αυτό θα μπορεί να συμβεί στις αρχές του καινούριου χρόνου», εννοώντας προφανώς το Eurogroup 22ας Ιανουαρίου, το πρώτο του νέου έτους 2018…!!!


                       Μάριο Σεντένο – Πολιτικοί Συμβολισμοί
      
 Επιπλέον, όλων των ανωτέρω κατατεθέντων, στο Μέγαρο Μαξίμου, - υποστήριξαν με όλα τα μέσα την επιλογή του νέου προέδρου του Eurogroup - , και στέκονται στα μέγιστα στους συμβολισμούς που εκπέμπει η επιλογή του Μάριο Σεντένο στην προεδρία της Ευρωζώνης.
     
Ο πρώην υπουργός οικονομικών της Πορτογαλίας στην προεδρία του Eurogroup μπορεί να μην αλλάζει συθέμελα την κατεύθυνση των αποφάσεων στην Ευρωζώνη, αλλά δεν παύει να έχει τη σημασία της. Είναι σοσιαλιστής, προέρχεται από μια μικρή χώρα, η οποία πριν λίγα χρόνια ήταν σε πρόγραμμα βοήθειας και μνημόνια, αλλά σήμερα ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς με μια κυβέρνηση συνασπισμού σοσιαλιστών, αριστερών, κομουνιστών και πρασίνων, η οποία «ορκίζεται» στην αντι-λιτότητα.
   
 Ο συμβολισμός είναι σαφής.
    
 Κατά τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες αρχίζουν να λαμβάνουν τα μηνύματα από τις διαδοχικές εκλογές, οπουδήποτε κι αν γίνονται, όπου φαίνεται κάθε φορά ότι το κατεστημένο δοκιμάζεται με την άνοδο μιας επικίνδυνης ακροδεξιάς. Σ αυτό το πνεύμα, θέλουν να δικαιολογήσουν την αυστηρή λιτότητα που εφάρμοσαν με την ανάκαμψη της Πορτογαλίας  και με την επερχόμενη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.
     
Σ αυτό το πολιτικό πνεύμα, ο Μάριο Σεντένο, θα παίξει καθοριστικό πολιτικό παιγνίδι κολυμπήθρας του Σηλωάμ για τις κακές οικονομικές πολιτικές που η Ευρωζώνη ακολούθησε. Ενδεικτικό της εν λόγω αλλαγής πολιτικής πλεύσης της Ευρωζώνης είναι ότι ο πρώην υπουργός οικονομικών της Πορτογαλίας αποτελούσε βασική επιλογή της γερμανικής πλευράς και προσωπικά της ίδιας της Αγκελας Μέρκελ.\

                                Στροφή των επενδυτών
    
Ολοένα και περισσότεροι διεθνείς οίκοι στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και προβαίνουν σε θετικές εκτιμήσεις για την οικονομία της:
-         Ο Πρεμ Γουάτσα, εκ των γκουρού των επενδύσεων και CEO της Firefox, βλέπει «ελαχιστοποίηση» του πολιτικού κινδύνου και ποντάρει στοGreecovery..,
-         Η Wall Street Journal διαπιστώνει ότι οι επενδυτές έχουν βάλει στα «ραντάρ τους» την Ελλάδα…,
-         Η UBS εντάσσει τα ελληνικά ομόλογα στις «κορυφαίες επενδυτικές προτάσεις του 2018»...,
-         Η Deutsche Bank, αναφέρει σε ειδική έκθεσή της, με τίτλο: «Η Ελλάδα το 2018: Επιτέλους κάποιο φως στην άκρη του τούνελ».

 «Δεν πρόκειται για ξαφνικό και συντονισμένο έρωτα των διεθνών επενδυτών με την Ελλάδα…,  πρόκειται για την συνήθη και κυνική αποτίμηση κινδύνων και ευκαιριών που κάνουν οι αγορές. Κι σ’ αυτή την αποτίμηση, στην παρούσα φάση, η Ελλάδα φαίνεται να υπόσχεται χαμηλό πολιτικό και οικονομικό ρίσκο και μεγάλα περιθώρια επενδυτικών κερδών…, εξ ου και το θεαματικό ράλι στα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες»…, τονίζουν περιχαρείς στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης…!!!
    
Την εκτίμηση ότι οι Αμερικανοί επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και ότι ενδιαφέρονται για άμεσες επενδύσεις, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ομιλία του στο 19ο Capital Link Ιnvest Greek Forum που διεξήχθη στην Νέα Υόρκη. .., ενώ για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε ότι «δεν θα κάνουν κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά κανονικές εξόδους στις αγορές καθώς η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα». Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος,συμμετείχε στο συνέδριο μαζί με τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά…, ενώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου