Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Ο Χριστουγεννιάτικος Γολγοθάς της κυβέρνησης...!!!



Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός  
                                
Η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίζει τον τρίτο της οικονομικό προϋπολογισμό, εν μέσω διθυράμβων ότι θα είναι κι ο τελευταίος μνημονιακός.  

Πέραν της όποιας ευμενούς ή δυσμενούς ερμηνείας στην ευοίωνη επικοινωνιακή τακτική του Μεγάρου Μαξίμου, είναι καθόλα παραδεκτή και λίαν διακριτή η κόπωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση μιας πολιτικής ολοκληρωτικά αντίθετης στην πολιτική ταυτότητα, την ιδεολογική της απόχρωση και στις προκυβερνητικές της θέσεις και εξαγγελίες.! Το άγχος του αναβάτη κι η δυσφορία του δρομέα είναι ορατή πάντα, λίγο πριν το τέρμα κι ανεξάρτητα από την όποια έκβαση…!!!
   
«Εκλέχθηκα για να προστατεύσω τους αδύναμους και όχι τους ισχυρούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση της ΕΡΤ 3, προσθέτοντας με περισσή σαφήνεια και πειθώ πως η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 θα πάρει πίσω τα «κλειδιά» του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού κι επαναλαμβάνοντας το μακρινό προεκλογικό, ότι «καμιά λαϊκή κατοικία δεν θα βγει στο σφυρί»…!!!
    
Παράλληλα, σε μια εμφανή προσπάθεια να δικαιολογήσει τις μνημονιακές πολιτικές που πιστά εφήρμοσε, ξεκαθάρισε : «Πετυχαίνουμε εμείς εκεί που απέτυχαν οι κυβερνήσεις Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά και αυτή είναι η απάντηση σε όσους ισχυρίζονται πως εμείς καταστρέψαμε τη χώρα, καταστρέψαμε την οικονομία», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σε αυτά τα τρία χρόνια προχωρήσαμε και σε επιλογές δύσκολες που δεν ήταν δικές μας, διότι τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού δεν ανήκαν στην ελληνική κυβέρνηση, ανήκαν στους δανειστές μας. Αυτά τα κλειδιά θα πάρουμε πίσω τον επόμενο Αύγουστο και αυτό θα είναι μια στιγμή ορόσημο για τη χώρα»….
     
Πάντα τα ανωτέρω αναφερθέντα καταμαρτυρούν λίαν πασιφανώς δύο τινά : Είτε ο πρωθυπουργός έχει άμεση γνώση και κατ επέκταση κι αναλογία των ρηγμάτων που έχουν προκαλέσει στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά και στην ελληνική κοινωνία γενικά οι μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησής του…, είτε απλά, λογοδοτεί στην εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία με την σειρά της μπορεί επίσης να παίζει επάξια δύο πολιτικούς ρόλους : Είτε την πραγματική άμυνα των λαϊκών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας έναντι στην λαίλαπα των μνημονιακών πολιτικών…, είτε τον ρόλο του αμορτισέρ, που απορροφά όλους τους κοινωνικούς κραδασμούς υπέρ της διατήρησης του κόμματος στην εξουσία…!!!   

                                   Τα αγκάθια – Οι κάβοι
    
Τούτων όλων των ανωτέρω δοθέντων, τα αγκάθια στον χριστουγεννιάτικο Γολγοθά ή οι κάβοι στο φουρτουνιασμένο πέλαγος της ερχόμενης Άνοιξης για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μπορούν εύλογα να λογίζονται : 
    α. Το ανοιχτό  «μέτωπο» των πλειστηριασμών.!
    Οι εικόνες των ΜΑΤ απέναντι στους αλληλέγγυους στα πολλά Ειρηνοδικεία της χώρας, αναμφίβολα προκαλούν αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εκτιμάται ότι προκαλείται  πλήγμα στο λαϊκό προφίλ της κυβέρνησης.
   Από τη στιγμή, δε,  που βουλευτές και στελέχη της Κουμουνδούρου επιμένουν στη νομοθέτηση για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, μηδέ του ιδίου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαιρουμένου, μένουν «ακάλυπτοι»  στις βολές της αντιπολίτευσης περί αθέτησης του προεκλογικού συνθήματος «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», έστω κι ανα επιμόνως οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου εξακολουθούν σε όλους του τόνους να υποστηρίζουν πως δεν κινδυνεύουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και το  70% των ιδιοκτητών που διαθέτουν πρώτη κατοικία….!!! 

   β. Τα λιγνιτωρυχεία.!
   Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, όχι μόνον προκαλεί αμηχανία σε κορυφαίους υπουργούς, - ουδείς ξεχνά πως αιτία αποχώρησης του νυν υπουργού εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη από το υπουργείο ενέργειας ήταν ακριβώς η αντίθεσή του στην πώληση των λιγνιτωρυχείων - , καθώς και σε 2 με 3 δεκάδες βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας κι επίσης βρίσκει τις τοπικές κοινωνίες στη δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο να αντιδρούν και τους βουλευτές των εν λόγω  περιοχών να πιέζονται και να βρίσκονται σε πλήρη πολιτική αμηχανία κάλυψης της επί του θέματος ακολουθούμενης πολιτικής….!!!

   γ. Ναυμαχία στο Αιγαίο.!
   Τα νησιά του Αιγαίου έχουν επαναστατήσει μπροστά στο ενδεχόμενο της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από τις αρχές του έτους. Οι αιρετοί, Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες με την συμπαράσταση της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, διαδήλωσαν ανοιχτά και σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κατέστησαν σαφείς τις προθέσεις τους για ανοιχτό πόλεμο με την κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά του Φεγγαριού, οι Θεσμοί επιμένουν να μην διατηρηθεί αυτό το προνόμιο και το «μπρα ντε φερ» αναμένεται να είναι σκληρό αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με συνέπεια ακόμα μια ομάδα κυβερνητικών βουλευτών να νιώθει πολιτική αμηχανία….!!!

  δ. Τέλος το ΕΚΑΣ.!
  Η χριστουγεννιάτικη οδυνηρή έκπληξη για χιλιάδες συνταξιούχους θα έλθει στις 20 με 21 Δεκεμβρίου με την επίσκεψη στα ATM για την είσπραξη των συντάξεων του Ιανουαρίου. 245. 000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα δουν ένα «ψαλίδι» της τάξεως του 70% καθώς το ανώτατο ποσό για το 2017 θα πάψει να είναι τα 115, αλλά ορίζεται στα 35 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως. Η εν λόγω εξέλιξη προβληματίζει τα μέγιστα του βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας κατά πόσον το εφ άπαξ «κοινωνικό μέρισμα» μπορεί να δικαιολογήσει την κατά μήνα απώλεια του ΕΚΑΣ…!!! 

   ε. Δικαίωμα στην απεργία.!
   Καυτό αναμένεται και το μέτωπο στην δια λόγους πολιτικής σκοπιμότητας αποσυρθείσα διάταξη σχετικά με τις απεργίες. Μπορεί εσωκομματικά να μην έχουν εκδηλωθεί σοβαρές αντιδράσεις, ωστόσο από τη στιγμή που τα  περιθώρια αλλαγών είναι μηδαμινά, ο συνδικαλιστικός χώρος, - ειδικά από την πλευρά  του ΚΚΕ και των πρώην συντρόφων της ΛΑΕ, συνεχίζει να πιέζει το Μέγαρο Μαξίμου….!!! 

                                    Πολιτική ελπίδα
    
Είναι κοινός τόπος, πως οι βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας νιώθουν πολιτικά «άβολα». Ωστόσο, έχουν εθιστεί στην ελπίδα «ρύθμισης του χρέους», εάν…, όταν…, κι εφόσον, συναινέσουν οι δανειστές. Στο όνομα αυτής της ελπίδας «ψηφίζουν τα πάντα».!
   
Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, ευελπιστούν πως πλησιάζοντας προς την 22α Ιανουαρίου, που θα συνεδριάσει το Eurogroup  και η χώρα θα βρίσκεται μια  «ανάσα» από την εκταμίευση της δόσης…, θα ανοίξει ο δρόμος προς της δ΄ αξιολόγηση…, η οποία με την σειρά της θα ανάψει και το πράσινο φως για τη διευθέτηση του χρέους και την συνεπαγόμενη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια…, η όλη επικαιρότητα θα αλλάξει κι όλα τα φώτα θα στραφούν στην απομείωση του χρέους…, άρα οι όποιες αντιδράσεις βουλευτών και κοινωνίας θα αμβλυνθούν…, κι η κυβέρνηση θα περάσει από την πολιτική κολυμβήθρα του Σηλωάμ…!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου