Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Ποιες είναι οι αντοχές της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ...!!!

«Βαρομετρικό χαμηλό» στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες
«Στριμωγμένοι» οι βουλευτές Θεσσαλονίκης

του Αντώνη Αντζολέτου

Πόσο μπορεί να αντέξει τελικά η σχέση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; Αρκεί η πολλαπλώς εκπεφρασμένη βούληση των Τσίπρα - Καμμένου να πέσουν οι τόνοι ή το κίνητρο παραμονής στην κυβέρνηση;
Η διαχωριστική γραμμή που τραβούν με την Κουμουνδούρου ένα - ένα τα στελέχη του κόμματος του Πάνου Καμμένου προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για το αν το σενάριο για το «βελούδινο διαζύγιο», με φόντο τις επόμενες εκλογές, έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιείται.
Οι τελευταίες αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό ξεκίνησαν από το Μακεδονικό και κορυφώθηκαν με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Τι έχει αλλάξει σε σχέση με πριν;

Τον τόνο μέχρι πρόσφατα έδινε ο υπουργός Άμυνας με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ να υπερθεματίζουν, αποφεύγοντας όμως να συγκρούονται ανοιχτά με τους συναδέλφους τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα αυτή έχει αντιστραφεί τις τελευταίες ώρες με τον μικρό κυβερνητικό εταίρο να περνά στην αντεπίθεση.
Ο Δημήτρης Καμμένος μετά τη μεγάλη κόντρα του με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, επιτίθεται στην Αννέτα Καββαδία για τη συμμετοχή της σε συνέδριο φιλοκουρδικού κόμματος. Ο Γιώργος Λαζαρίδης συγκρούεται με τον υφυπουργό Αθλητισμού στη Βουλή καταγγέλλοντας το  «αθηνοκεντρικό»  σύστημα και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος «καρφώνει»  την κυβέρνηση για φιλικές σχέσεις με τον Ιβάν Σαββίδη. Εμφανώς ενοχλημένος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε χθες να «αδειάσει»  τον βουλευτή των ΑΝΕΛ τονίζοντας πως  «η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία».  Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις του Κώστα Κατσίκη, που υποβάθμιζε το περιστατικό με τον Ιβάν Σαββίδη, τη στιγμή που στο Μαξίμου έχουν καταδικάσει επίσημα την εισβολή του μεγαλοπαράγοντα με όπλο στο γήπεδο της Τούμπας.
«Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει δώσει αποτελέσματα, αλλά μπορεί να ήρθε ο καιρός να ξανασυζητήσουμε κάποια πράγματα», τόνιζε χθες σε συνέντευξή του ο Νίκος Ξυδάκης που μαζί με τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Νίκο Φίλη  χτυπούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα «καμπανάκι»  για τη συνύπαρξη με τον Πάνο Καμμένο.
Ο θυμός στις τάξεις των ΑΝΕΛ είναι συσσωρευμένος από τις πολλές αναφορές των στελεχών των «53+», που πρόσφατα σε κείμενο τους  είχαν αναφέρει πως  «πρέπει να αξιολογηθεί αυτή η συγκυβέρνηση, που πολλές φορές μετατρέπεται σε ομηρία από ένα πλήρως υπουργοποιημένο κόμμα που πιέζει για να μπλοκάρει σωρεία ριζοσπαστικών / θετικών μέτρων ή για να υιοθετηθούν συντηρητικές επιλογές».
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο  Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως κατανοεί τις προσπάθειες του κυβερνητικού του εταίρου να απευθυνθεί στο πατριωτικό του ακροατήριο, τη στιγμή, μάλιστα που στερεί δεξιές ψήφους από τη ΝΔ. Αποκλίσεις από την κεντρική γραμμή που έχει χαραχτεί όμως, δεν επιτρέπει και γι’ αυτό ο Φώτης Κουβέλης με τη δήλωση του για τον «υπερτροφικό λόγο»  του Πάνου Καμμένου, έκανε σαφές ποιος είναι ο ρόλος του στο Πεντάγωνο.
Οι δυο γραμμές που υπάρχουν στο υπουργείο Άμυνας για τους κρατούμενους στρατιωτικούς, είναι ακόμα ένα σημάδι πως η σχέση των δυο εταίρων περνά τη χειρότερη φάση της και αναζητείται η  «συγκολλητική ουσία»  που θα την κρατήσει ζωντανή μέχρι τον Μάιο του 2019, που είναι το ανώτατο όριο ζωής αυτής της κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται η λύση να βρεθεί στο πεδίο της οικονομίας και της εξόδου από τα μνημόνια ή της Novartis  που η κυβέρνηση με δυο συνεχόμενα μπρίφινγκ επιχείρησε να αναδείξει τις δυο τελευταίες ημέρες.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και η δημόσια «γκρίνια» των στελεχών προκαλούν πρόβλημα και σε σχέση με τη  NΔ, καθώς εκτιμάται πως δίνεται στο «πιάτο» η ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αμφισβητεί την κυβέρνηση, αλλά και την μακροημέρευση της, όπως ακριβώς έκανε και χθες μέσω του Bloomberg.
Ο φόβος, η σύγκρουση και οι τριβές των δύο εταίρων, ειδικά για τα εθνικά θέματα, να γενικευτούν, υπάρχει και  γι’ αυτό με τις απαραίτητες συστάσεις πιθανολογείται πως θα πέσουν οι τόνοι τις επόμενες ημέρες. Το σύνολο των βουλευτών από την Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα από τη Θεσσαλονίκη εμφανίζονται ιδιαιτέρως πιεσμένοι και αυτό αναμένεται να συμπαρασύρει και τους βουλευτές της πλειοψηφίας που δεν θέλουν να βρεθούν μόνοι τους  απέναντι στον κόσμο του ΠΑΟΚ.
Παρά την αμηχανία  που έχουν προκαλέσει οι δημόσιες αντιπαραθέσεις και παραφωνίες, η δέσμευση του Πάνου Καμμένου πως δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στον κυβερνητικό συνασπισμό αποτελεί το σημείο στο οποίο  «πιάνονται»  στην πλειοψηφία, προκειμένου να αμφισβητούν οποιαδήποτε περίπτωση «ατυχήματος».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου